Co-creatie, onze klant “CodeFever / FTRPRF” klaarmaken voor hun internationale groei.

Toen de zoon van Katelijne Duerinck wilde leren hacken in 2015, bleek er nergens een cursus op maat van kinderen te bestaan. Katelijne maakte van een nood een deugd en richtte met haar zus CodeFever op, een organisatie die kinderen vanaf 8 jaar leert coderen. 

Waar CodeFever in 2015 opstartte in 5 steden, bereiken ze nu jaarlijks meer dan 6.500 kinderen in 30 Vlaamse steden en gemeenten, en leveren ze via FTRPRF ook lespakketten voor zo’n 50-tal scholen. En sinds kort is er ook CodeCosmos dat hun eerste stappen richting internationalisering moet inluiden. De applicatie die ze in 2015 zelf bouwden ontgroeide hen en ze waren toe aan een beter, performanter en meer schaalbaar applicatie en omgeving : enter Keleos (Faros). 

Verdere professionalisering nodig

Bij de start van FTRPRF was het voor CodeFever al snel duidelijk dat hun huidige applicatie en platform niet zou volstaan. De applicatie draaide al wel op Microsoft Azure, maar was door de medewerkers bij wijze van trial and error opgezet. Bij een probleem moest alles vaak manueel herstart worden. Ook de workload werd stilaan te groot en was de applicatie onvoldoende schaalbaar. Het was duidelijk dat het platform op zijn limieten botste en een verdere professionalisering nodig was om de toekomstige groei te faciliteren. 

CodeFever engageerde  Keleos/Faros, als IT service delivery partner. Glenn, Software architect & Technical Lead bij Keleos, definiëerde en werkte de nieuwe software architectuur uit voor CodeFever en FTRPRF uit. Er werd geopteerd voor een micro-service oriented software architectuur, die gerealiseerd in een Java & Spring for Azure Cloud technologie, werd ontwikkeld door Glenn en het in-house development team. Voor de migratie naar de cloud was er een partij nodig die het operationele gedeelte op zich kon nemen. Keleos/Faros had al eerdere Cloud migraties met Arxus gerealiseerd en introduceerde hen bij CodeFever/FTRPRF.

“Arxus was meteen enthousiast toen ze over het initiatief van Katelijne hoorden, en wilden hen maar al te graag helpen”, legt Gert Vansevenant van Arxus uit. “Na een eerste intakegesprek heeft Microsoft een applicatie modernisatie assessment uitgevoerd. Met de output van die assessment konden wij dan aan de slag om de overkoepelende architectuur voor CodeFever en FTRPRF uit te werken, en meteen schaalbaar te maken zodat het de toekomstige groei van de twee organisaties kan ondersteunen.” 

Bij elke stap was er overleg tussen de verschillende partijen, iets wat de samenwerking erg vlot deed verlopen. Daardoor kon Faros/Keleos hun software architectuur perfect afstemmen op de architectuur die Arxus implementeerde en vice versa. 

Meedenken met klant

Ondertussen is de Java/Spring applicatie volledig opgeleverd en de migratie naar de cloud is voltooid. Arxus heeft daarbij ook een database migratie uitgevoerd zodat de database van CodeFever en FTRPRF voortaan ook schaalbaar is. “Keleos & Arxus vinden het belangrijk dat de omgeving en het platform blijft verbeteren en denken daarom mee met de klant: wat zijn de toekomstplannen, en wat moet het platform allemaal kunnen?”, legt Gert uit. “Daarnaast blijven we met elkaar verbonden door de managed services die we aanbieden. Zo monitoren we het platform en staan we stand-by mochten er problemen optreden.”

“Het platform is nu ook self healing, een grote verandering ten opzichte van vroeger”, zegt Glenn Thielman van Keleos/Faros. “Als er ergens een onderdeel crasht of vastloopt, kan het zichzelf verbeteren en opnieuw opstarten. We moeten alvast niemand meer op een zaterdagochtend uit bed bellen om de servers opnieuw op te starten. Bovendien is de software architectuur ook klaar voor de verder internationalisering die CodeFever/FTRPRF beoogt.”  

Microsoft als partner

De hele applicatie draait ook na de transitie nog steeds op Microsoft Azure, en daar zijn verschillende redenen voor. Arxus is een Azure Expert MSP partner van Microsoft, maar ook CodeFever heeft een goede band met de techreus. Zo sponsort Microsoft al jaren non-profitbedrijven en organisaties die inzetten op educatie, zeker als die jongeren richting een STEM-richting kan leiden.  

“Vanuit Microsoft werken we graag samen met organisaties zoals Codefever. Zij kunnen hun stempel drukken op het STEM-onderwijs in Vlaanderen door hun degelijke aanpak, doorgedreven enthousiasme en eindeloze creativiteit. Iets waar we als Microsoft helemaal achter staan”, aldus Kris Vande Moortel, Education Industry Executive bij Microsoft. 

Katelijne: “We behoren tot de top van Europese scholen die Minecraft Education aanbieden, in Vlaanderen zijn we de absolute nummer 1. Een verdere samenwerking met Microsoft was voor ons dus een logische stap.”  

Helemaal future proof

Katelijne ziet zelf ook de voordelen van de aanpassingen die Keleos/Faros en Arxus deed. “We hebben nu een stabiel platform dat bestand is voor de groei die er nog zit aan te komen. Onze architectuur kan tegen een stootje, en we zijn zeker dat het de workload kan dragen die nodig is. Je krijgt geen tweede kans om een goede eerste indruk te maken. Dankzij deze aanpassingen zijn we zeker dat die eerste indruk van onze studenten en scholen positief zal zijn, aldus Katelijne. 

“We zijn absoluut tevreden over onze samenwerking”, geeft ook Glenn aan. “Onze applicaties zijn moderner geworden, en we hebben extra services en architectuur kunnen introduceren. We merken dat we nog stevig groeien en mogelijk over een paar jaar deze set-up alweer ontgroeid zijn. Als dat zo is, zullen we zeker terug bij Arxus aankloppen voor de next steps.”

“Als dat nodig is, zitten we met veel plezier opnieuw samen om die next steps uit te tekenen. CodeFever zorgt voor de IT-talenten van morgen, iets waar we alleen maar achter kunnen staan”, besluit Gert.  

Co-creation partners

Onze Opdrachtgever
Technologie Partners